Zdrowe żywienie dzieci

Zdrowe żywienie dzieci, to temat, który ciągle zyskuje na znaczeniu. Odsetek dzieci z nadwagą i otyłością z roku na rok wzrasta. Stoi za tym wiele czynników, jednak nie ma wątpliwości co do tego, że dzieci, które mają ukształtowane zdrowe nawyki żywieniowe są w mniejszym stopniu narażone na rozwój nadmiernej masy ciała.

ZDROWE ŻYWIENIE DZIECI

Zdrowe odżywianie, to kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych i takich relacji z jedzeniem, które będą pomagały w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

W kształtowaniu nawyków istotną rolę odgrywają zachowania żywieniowe całej rodziny, ponieważ dziecko uczy się poprzez naśladowanie swojego najbliższego otoczenia. Co zatem można zrobić, aby dziecko polubiło zdrowe jedzenie? Zapraszam Was serdecznie do przeczytania 7 rad, których udzieliła pani Ewelina Hajkiewicz – dietetyk oraz specjalista do spraw żywienia niemowląt i małych dzieci.

  1. ZDROWE ŻYWIENIE DZIECI ROZPOCZYNA SIĘ NA WSPÓLNYCH ZAKUPACH.Zdrowe żywienie dzieci zaczyna się w sklepie – a precyzyjniej w tym, co wkładamy do koszyka 😉 Wspólne zakupy mogą mieć dla dziecka formę zabawy edukacyjnej. Podczas zakupów mamy okazję uczyć dziecko, co jest zdrowe, a co nie. Zgadywanki, wyliczanki, wymyślanie kreatywnych wyzwań – wspólne zakupy to świetna okazja żeby pokazać i wyjaśnić dziecku, dlaczego do naszego koszyka trafiają te, a nie inne produkty.
    • Dlaczego jogurt naturalny, a nie jogurt owocowy o smaku truskawkowym?
    • Dlaczego płatki owsiane i owoce, a nie czekoladowe płatki śniadaniowe?

    Możemy zaangażować dzieci do szukania i wybierania zdrowych produktów w sklepie. Oczywiście zajmuje to więcej czasu niż szybki bieg po supermarkecie z koszykiem, ale niesie za sobą bardzo korzystne, długoterminowe efekty dla budowania zdrowych nawyków u dziecka.

  2. WSPÓLNE PRZYGOTOWYWANIE POSIŁKÓW.Wspólne gotowanie może być inspirującą zabawą dla dziecka. Dzieci, pomagając rodzicom przy przygotowaniu posiłków, uczą się wyborów naturalnych i nieprzetworzonych produktów. A przecież zdrowie żywienie dzieci – i dorosłych 😉 – opiera się właśnie na nich. Najmłodsi, którzy mają okazję poznawać i korzystać z naturalnych produktów, w przyszłości jako osoby dorosłe będą świadomie dokonywać lepszych wyborów. Przy wspólnym gotowaniu dzieci mogą same decydować o wyglądzie posiłku (zabawa kształtami i kolorami). Nauka poprzez zaangażowanie daje najlepsze efekty w postaci kształtowania prawidłowych nawyków.
  3. ZDROWE ŻYWIENIE DZIECI, TO RÓŻNORODNE POSIŁKI.Przygotowując posiłki korzystajmy z różnych grup produktów. Jedzmy sezonowe i kolorowe warzywa i owoce, które są atrakcyjne dla dziecka. Wykorzystujmy w kuchni różne przyprawy i przede wszystkim – dajmy dziecku uczestniczyć w ich wyborze. Przyrządzajmy posiłki w różny sposób tak, aby dziecko miało okazję poznać jeden produkt z wielu różnych stron. Zdrowe żywienie dzieci nierozerwalnie łączy się z zasadą różnorodności.Ucząc dziecko jedzenia różnych produktów i potraw każdego dnia mamy większą szansę na dostarczenie wszystkich niezbędnych składników, których potrzebuje rozwijający się organizm. Proponując różnorodne posiłki zwiększamy prawdopodobieństwo, że w przyszłości dziecko będzie samo chciało spróbować  nowych produktów/potraw i będzie przy tym bardziej kreatywne.
  4. ATRAKCYJNY WYGLĄD POSIŁKU.Tak naprawdę jemy oczami. Dlatego ładnie przygotowany posiłek zachęca do zjedzenia czy spróbowania, jeśli jest podawany po raz pierwszy. Inny rodzaj prezentacji może być również tym, co przekona dziecko aby ponownie spróbować wcześniej odrzuconego produktu. W kontekście jedzenia i zdrowego żywienia dzieci – wygląd często ma znaczenie 😉Tak, jak wspomniałam wcześniej, włączajmy dzieci w przygotowanie posiłków. Robiąc np. kanapki, zapytaj dziecko, jak chciałoby, aby wyglądały lub poproś je o pomoc i wspólnie przygotujcie posiłek.
  5. ZDROWE ŻYWIENIE DZIECI PROWADZI DO BUDOWANIA DOBRYCH RELACJI Z JEDZENIEM.Pierwsze skojarzenie, jakie przychodzi mi do głowy, to niewłaściwa relacja ze słodyczami. Często obserwuje się traktowanie słodyczy jako czegoś wyjątkowego. Słodycze są przedstawiane jako forma nagrody za zjedzenie całego obiadu czy niechcianych warzyw. Tak naprawdę w żywieniu dziecka, które je urozmaicone potrawy jest miejsce na słodycze. Nie traktujmy słodyczy jako bardzo ważnego elementu w życiu i nie łączmy jedzenia słodyczy z negatywnymi i pozytywnymi stanami emocjonalnymi. Traktujmy je neutralnie – są to są i tyle.Rodzic, który oznajmia dziecku, że dostanie coś słodkiego po zjedzeniu obiadu/warzyw, daje do zrozumienia, że najpierw musi zjeść coś niedobrego, żeby później dostać coś dobrego. Dodatkowo, przedstawia słodycz w postaci nagrody, a warzywo – kary lub czegoś nieprzyjemnego, po czym należy poprawić sobie smak. Taka postawa nie prowadzi niestety do ukształtowania dobrych relacji z jedzeniem. Nie ma nic złego w zjedzeniu słodkości po obiedzie, ale ważne jest żeby takie sytuacje nie zdarzały się po każdym obiedzie i nie miały nacechowania emocjonalnego.
  6. REAGOWANIE NA GŁÓD I SYTOŚĆW zdrowym żywieniu dzieci ważne jest aby nauczyć się reagowania na sygnały głodu i sytości. Jedzmy, kiedy poczujemy się głodni, a przestańmy, kiedy jesteśmy najedzeni. Dzieci od urodzenia mają naturalną zdolność samoregulacji i choć często wydaje nam się, że dziecko bez naszej ingerencji żyłoby tylko powietrzem, dzieci doskonale wiedzą, kiedy zaczynają być głodne, a kiedy są najedzone. Dajmy szansę dziecku na zdecydowanie, ile tak naprawdę chce zjeść i pozwólmy mu na większą swobodę.